Kennisbijeenkomst WKB, wat moeten we ermee? 14 juni 2022

Wkb, wat moeten we ermee?, was het thema van de volledig volgeboekte bijeenkomst bij Van Wijngaarden Groothandel Sliedrecht van 14 juni jl. De avond werd aangeboden ter ondersteuning en inspiratie hoe men om kan gaan met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met praktische en inspirerende sprekers en aansluitend een kennismarkt was het een gevarieerd en interessant programma voor de klanten van Van Wijngaarden.
 

Is dan nu alles duidelijk na zo’n bijeenkomst? Nee, maar de hoofdvraag die aannemers zichzelf moeten stellen is wel: Lever ik kwaliteit, en wil ik dat ook blijven doen? Toon dat dan aan! Dat geeft niet alleen vertrouwen aan je (toekomstige) opdrachtgevers, maar door de manier van werken die de Wkb met zich meebrengt, ben je ook veel meer gefocust op het voorkomen van faalkosten.
 

Lukt het werken volgens Wkb van één op de andere dag? Nee, maar begin in elk geval z.s.m. met het bespreekbaar maken binnen je team van medewerkers en onderaannemers. Maak ze betrokken, enthousiast en deelgenoot van (nieuwe) projecten waar je met elkaar tot een juiste manier van werken komt, en waarmee je Wkb-proof bent. Neem er geen genoegen mee, als tijdens het bouwproces, niet de juiste kwaliteit wordt geleverd. Maak met elkaar mooie projecten waar je trots op kunt zijn en leg dat vast volgens de Wkb.

Je wilt toch ook geen opdrachten missen als straks de wet er is en opdrachtgevers kritisch zijn door wie ze laten bouwen? En opdrachtgevers mogen toch kritisch zijn wanneer ze hun geld uit gaan geven aan een nieuw te (ver)bouwen project? Wees daarom voorbereid, investeer er in en ga er voor!
 

Maar vindt het wiel niet opnieuw uit. Trek aan de bel bij bedrijven die aan kwaliteitsborging doen, laat je adviseren door collega-aannemers die er al serieus mee bezig zijn, volg webinars, download whitepapers, verdiep je in software-oplossingen die al op de markt zijn, of start gewoon met checklisten in OneNote. En blijf er over in gesprek met je eigen bouwteam en help elkaar! De sprekers van deze avond hebben laten zien dat dat kan.
 

Ook veel toeleveranciers en fabrikanten van diverse bouwproducten hebben veel kennis in huis om aannemers te ondersteunen bij het werken volgens Wkb. De deelnemers aan de kennismarkt tijdens de bijeenkomst waren daar allen een voorbeeld van. Maak daar gebruik van!

We hopen met deze bijeenkomst het goede voorbeeld te hebben gegeven in het delen van kennis en te hebben bijgedragen aan meer helderheid rond de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
 

Wat is jouw visie op Wkb?: wat moeten we ermee, je moet er wat mee, of je kunt er wat mee?

Met dank aan de sprekers:

 • Erik van Noordenne van Bouwmensen, die belangeloos deze bijeenkomst wilde voorzitten.
 • Huib van de Vrie van PlanGarant
 • Monique Vroegop van BSK
 • Martin Nederveen van Gebroeders Blokland


En dank aan de deelnemers aan de kennismarkt:

 • Kracht van de Combinatie
 • illbruck
 • Fischer
 • Gebr. Bodegraven
 • Morgo Folietechniek
 • Raak energie advies
 • Ubbink
 • ProcessMinded
 • STA Software

Voor iedereen die deze avond gemist heeft en iedereen die even terug wil blikken hebben we een korte impressiefilm gemaakt.
Klik hier voor de impressiefilm. Ook kun je via dezelfde link de presentaties van de sprekers terug vinden.